St Andrews Links, Old Course 

St Andrews, SCOTLAND

PAR 72 – 6146 meter

Svårighetsgrad: EASY (1)

St Andrews Links, Old Course som ligger i St Andrews i Scotland, även känd som golfens hem, är kanske den mest traditionella och ikoniska golfbanan i värden. Banan har en historia som sträcker sig tillbaka ända till 1500-talet. Banan har dessutom varit värd för “The Open Championship” mer än någon annan banan som är med i rotationen. Med outmanad historia inkluderar banan de ikoniska landmärkena så som, “Swilcan Bridge” på 18e hålet, “the Road Bunker” på 17e hålet och de stora dubbla greenerna på 14e hålet.   

“Swilcan Bridge, eller Swilken Bridge, eller Swilcanth som det var känt, är en liten stenbro i St Andrews Links golfbana, Skottland. Bron spänner över Swilcan Burn mellan första och artonde farleder på Old Course och har blivit en viktig bild inom golfsporten.”

Det 17:e hålet, Road Hole, anses som ett av världens svåraste golfhål. Det är även ett av de mest berömda. Hålet är ett 421 meter långt par 4 och för att ha bättre möjlighet att nå greenen på två slag så slår många spelare över en mur vid en hotellträdgård. Längs greenens högra sida löper en grusväg och utanför den en asfalterad väg. Greenen är smal, upphöjd och ondulerad och på dess vänstra sida ligger Road Bunker som greenen lutar mot.

 

btw, Old Course har 120 bunkrar… och ofta ligger bunkrarna på platser där spelare inte kan tänka sig att hamna men vinden i kuststaden St Andrews gör att bollen kan hamna på de mest oväntade platser. Alla bunkrar har namn med anspelning på vad som har hänt på banan under svunna tider. En del bunkrar är mycket djupa och har branta, nästa lodräta väggar och ofta krävs det fler än ett slag för att komma ur bunkern.

Stora bunkrar:

  • Hell Bunker på hål 14
  • Shell Bunker på hål 7
  • Cottage Bunker mellan fairways på hål 4 och 15

Djupa bunkrar med branta väggar:

  • Road Hole Bunker på hål 17
  • Strath Bunker på hål 11
  • Hill Bunker på hål 11
  • Principal’s Nose på hål 16
  • Sutherland Bunker på hål 15 bakom Cottage Bunker

I slutet av 1800-talet fick några långtslående spelare sin vilja igenom och Sutherland Bunker lades igen. Den grävdes dock fram igen under en natt av lokalbefolkningen.